Abdulkadir Osman Hoca günümüz kıraat alimlerinden Eymen Suveyd Hocanın talebelerindendir. Kendisinin öğrencileri ile beraber okuduğu talim videolarını sizlerin istifadenize sunuyoruz.

30.CÜZ

Kıraat ilmine başlayan öğrencilerin ezberlemesi tavsiye edilen, en önemlisi harf talim çalışmalarına en uygun cüzdür. Zira ayetler kısa olup çokça tekrara müsaittir. Genel olarak hocalar tarafından ezberletilir böylece Arap usulü kıraat eğitiminin temeli atılır. Sureler genel olarak imandan ve ahiret ahvalinden bahsettiği için manaları insan üzerinde etki bırakıcıdır.

İlk olarak istiaze ve besmele çalışmalıyız. Sonrada 30.cüzde yer alan sureleri çalışmaya geçebiliriz: Nebe, Naziat, Abese, Tekvir, İnfitar, Mutaffifin, İnşikak, Buruc, Tarık, Âla, Ğaşiye, Fecr, Beled, Şems, Leyl, Duha, İnşirah, Tin, Alak, Kadr, Beyyine, Zilzal, Adiyat, Karia, Tekasür, Asr, Hümeze, Fil, Kureyş, Maun, Kevser, Kafirun, Nasr, Mesed, İhlas, Felak ve Nas sureleri yer alır.  Beyyine, Zilzal ve Nasr Sureleri Medine’de, diğerleri de Mekke’de nazil olmuştur.

 

29.CÜZ

Bu cüzde Mülk, Kalem, Hakka, Mearic, Nuh, Cin, Müzzemmil, Müddessir, Kıyamet, İnsan ve Mürselat Sureleri yer almaktadır. İnsan suresi Medine’de diğerleri Mekke’de nazil olmuştur. Aynı şekilde ayetler kısa olduğu için harf talimi için çok elverişlidir. Genel olarak surelerin içeriği hakkında bilgi edinmek insanı daha fazla teşvik eder, ayetler insanı daha derinden etkiler. O yüzden çalıştığımız surelerin anlamlarını bilmek çok önemlidir.

 

28.CÜZ 

Bu cüzde Mücadele, Haşr, Mümtehine, Saff, Cuma, Münafikun, Teğabun, Talak ve Tahrim sureleri yer almaktadır. Bu cüzdeki surelerin tamamı Medine’de nazil olmuştur. Genel olarak ictimai olgulardan bahsedilen ayetlerde bulunan uslüp ve konu çeşitliliği insanı hayrette bırakır. Ayetler genel olarak uzun sayılır. Kıraat talebelesi bu cüzü çalışarak pek çok esası öğrenmiş olacaktır.

 

Kelimelerle Kuran Harfleri Talimi

Abdulkadir Osman Hocanın bu videoları hazine gibi değerlidir desek zannımca abartmış olmayız. Zira harflerin çıkış noktaları öğrendikten sonra ilk olarak tek tek çalışırız. Harfi tanır ve hissederiz. Kulağımız sesi tanımaya başlar, lakin bu yetmemektedir. Mutlaka kelime içinde, diğer harfler ile yanyana ikende harfi rahatça telaffuz edebilmeliyiz. Bunun için kelimelerle çalışmalı, o pratikliği yakalamalıyız.

 

Sıfatlarına Göre Harfler Talimi

Bu videolarda Abdulkadir Hoca harfleri sıfatlar açısında gruplandırmıştır. Mesela: Hems sıfatına sahip harfler gibi, Bunun içine kalın olup hava akımı barındıran harfler başta olmak üzere pek çok harf girmektedir. Bu güzel tasnif bize harflerin mahreçlerinin yanında sıfatlarına da daha bir ihtimam göstermemize sebep olacaktır. En önemlisi farkındalığımızı arttıracaktır. Videoların arasında teshil, imale, işmam, şeddeli harflerde duruş gibi farklı ama çok önemli konularda vardır.