Cezeriyye Manzumesi ( Manzumetul Mukaddime ) 25 Ramazan 751’de (26 Kasım 1350) Dımaşk’ta doğan, Yıldırım Beyazıd tarafından Bursa’ya davet edilen, orada yıllarca öğrenci okutan İmam İbnü’l Cezeri‘nin kaleme aldığı bir eserdir. Bu eser dünyanın her yerinde Kuran talipleri tarafından kabul görülüp ezberlenmiş ve farklı dillere tercüme edilmiştir.

CEZERİYYE MANZUMESİ KONULARI

Bu kıymetli eseri konu konu Türkçeye çevirip, özellikle bazı kelimelere ok işaretleri ile dikkat çekmeye çalıştık. En önemlisi her konu sonunda “Öğrendiklerimiz” başlığı altında bilgileri toplamaya gayret ettik. Cezeriyye manzumesi konuları ise şunlardır:

  1. Harflerin Mahreçleri
  2. Harflerin Sıfatları
  3. Tecvid Bölümü
  4. Önemli Bazı Konular
  5. Ra Harfine Ait Hükümler
  6. Lafzatullah’ın Lamı Ve Çeşitli Hükümler
  7. Dat Ve Za Harfi Bölümü
  8. Şeddeli Nun Ve Mimin Hükümleri
  9. Tenvin Ve Sakin Nun İle Alakalı Hükümler
  10. Med Konusu
  11. Vakıf Ve İbtida
  12. Maktu’ Ve Mavsul Konusu
  13. Yuvarlak Te Yerine Açık Te İle Yazılan Bazı Kelimeler
  14. Vasıl Hemzesi Konusu
  15. Kelime Sonlarında Vakıf Keyfiyeti Konusu
  16. Bitiş Beyitleri

 

not

1. CEZERİYYE MANZUMESİ GİRİŞ

Bu kısımda İmam İbnü’l Cezeri eserine Allah’ın affını umarak başlamış, kendini tanıtarak devam etmiştir. Sonra hamd, salat ve selamın ardından Kuran okumayı dileyen müminlerin ilk olarak öğrenmesi gereken konuları sıralamıştır. Aşağıdaki sunumda önce İbnü’l Cezeri’nin hayatını kısaca özetledik. Akabinde giriş beyitlerini Arapça ve Türkçe olarak, en önemlisi luzum gördüğümüz yerlerde önemli kelimelerin manalarını yazdık. En son olarak ise babtan ne anlatılmak istendiğini özetledik. İstifadeli olması duası ile…

Cezeriyye Mukaddime pdf

2. HARFLERİN MAHREÇLERİ

Bu babta Kuran harflerinin çıkış noktalarını öğreneceğiz.

Cezeriyye – Mahreçler pdf