Cim harfinde hangi hataları yapıyoruz, bu hatalardan nasıl kurtulabiliriz ? Yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.. Cim harfi [ج] lisan (dil) mahrecinden çıkan harflerden biridir. İnce bir harf olan cim harfi ayrıca kalkale sıfatına sahiptir.
Mahreci
Cim harfinde, lisan (dil) mahrecinin orta kısmını, karşı hizasındaki ön damağa temas ettiriyoruz. Burada özellikle “dilin orta kısmı” tabirine dikkatinizi çekmek istiyoruz. Malesef ülkemizde dilin orta kısmı kullanılırken arka kısmına yakın bölüme ağırlık verilmekte, Araplar ise bu harfte öne yakın sayabileceğimiz orta kısmı kullanmaktadır. Karşılaştığımız çoğu hata bu sebepten kaynaklanmakta, öğrenci mahreci biraz daha öne yakın kısma getirmediği müddetçe harfin sesinde hatırı sayılır bir iyileşme görülmemektedir.
Diğer bir hususta şudur ki; bazen öğrenci Türkçedeki “ç” harfinde olduğu gibi dilin ön-uç kısmını kullanmaktadır. Bu hatadan kurtulmak için; harfin telaffuzu esnasında dil ucu altta tutulmalı, harfin çıkışına müdahil olmamalıdır. Son olarak şunu bilmeliyiz ki, doğru bir telaffuz için mutlaka mutkin bir hocadan dinlemeliyiz. Ayrıca bol bol çalışmalı ve doğru/yanlış seslerin tesbiti için ehliyet sahibi bir hocaya dinletmeliyiz. Böylece doğru ve güzel olanı kolayca elde etmiş oluruz.
Cim Harfinde Yapılan Hatalar
- İnce bir harf olmasına rağmen kalın okumak
- Türkçede bulunan “ç”, “j” seslerine benzer şekilde telaffuz etmek
- Hava akımı vererek okumak
- Sakin halinde kalkale sıfatını verirken sonunda hemze telaffuz etmek
- Şiddet sıfatını tam vermeyip harfin sesini zoraki uzatmak
- Dilinin ortası ile beraber yanlarını da kullanmak
- Mahreci arkaya yakın bir noktadan kullanmak
- Dili fazlaca kabartıp ağzın kubbesine doğru vurmak
- Dilin ucunu-önünü kullanmak