Dudak Talimi, Türkiye’de tecvid konuları arasında önemli bir yer tutan, lakin birbirinden farklı uygulama tarzı ile daima öğrenciyi zorlayan bir konudur.Her hoca kendi hocasından aldığı şekilde öğrettiği için, kuralları olan, kolay bir usulü yoktur. Halbuki tecvid ile kastolunan okuyuşun güzel ve tekellüflerden (zorlamalardan) uzak olmasıdır. Arap dünyasında Türkiye’de uygulanan şekilde dudak talimi uygulaması bulunmamaktadır. Harflerde bulunan hareke ve sukunun hakkını vermek anlamına gelen “itmamu’l harekat adlı bölüm birçok tecvid kitabında yer almaktadır.

HAREKE NEDİR ?

TDK ‘ya göre hareke, Arap alfabesiyle yazılmış metinlerde üstüne ve altına konulduğu ünsüzlerin birer ünlü ile okunmasını sağlayan işaret demektir. Bunlar: Fetha, Damme (ötre), kesra ve sukûndur. Fetha sesinin tam olması için ağzın yukarıya doğru orta bir şekilde açılması gerekir. Damme‘de dudakların öne tam bir şekilde büzülmesi ( ortasında küçük bir daire oluşacak şekilde), Kesra‘da ise alt çenenin hafif aşağı indirilmesi gerekmektedir.

Fethada ağzı gereğinden fazla açmak fetha sesinin kalınlaşmasına neden olur. Tam tersi ağzı az açmak fethanın Türkçedeki “kapalı e sesi“ne benzemesine yol açar. Buna kıraat ilminde “imale” adı veririz. Kesrada dudakları yana açmak (gülme pozisyonuna benzer şekilde) “i” sesinin belirsiz olmasına, alt çeneyi aşağı indirmemek ı -i arası bir sese neden olur. Dammede dudakları az büzmek o-u arası sese veya Türkçedeki “ü” sesine yol açar ki arapçada “ü” sesi bulunmamaktadır.

SUKUNDA DUDAKLARIN POZİSYONU

Sukûn yani cezim ve şeddede ise dudaklar normal pozisyonunda olmalıdır. Zira sukûn üç hareke sesine benzemeyen nötr bir sestir. Bu sebeble sakin harfleri telaffuz ederken dudaklar ne fethada olduğu gibi yukarı açılmalıdır. Ne dammede olduğu gibi öne büzülür, ne kesrada olduğu gibi alt çene aşağı indirilir. Eğer bunlara dikkat edilmezse içine hareke sesi karışmış, saflıktan uzaklaşmış sukûn sesi ortaya çıkmış olur. Böylece sakin harfin hakkı verilmemiş olur.

Daha detaylı yazacak olursak şu hallerde dudaklar normal pozisyonuna getirilmelidir:

  • Dammeli harften sonra  gelen cezimli harfte
  • Dammeli harften sonra gelen şeddeli harfte
  • Dammeli harften sonra gelen ihfa, izhar, idğam durumlarında
  • Dammeli harften sonra gelen kalkalede