Hatim ; Hatm sözlükte “örtmek, mühürlemek, bir şeyi tamamlayıp sonuna ulaşmak” gibi mânalara gelir. Kur’ân-ı Kerîm’i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye, ayrıca Ṣaḥîḥ-i Buḫârî başta olmak üzere tanınmış hadis kitaplarını okuyup sona erdirmeye hatim (hatim indirmek, hatmetmek) denilmiştir. Bu bölümde sizler için birbirinden kıymetli kıraat alimlerinin hatim videolarını yayınlayacağız

Eymen Suveyd Hoca Hatim Videoları

Bu videolar Arap kıraati eğitimi yolcuğunuzda yardımcınız olacaktır. Özellikle bazı özel kelimelerin okunuşlarını, imale, teshil gibi çok sık uygulanmayan kuralları dinleyip öğrenmiş olacaksınız. Unutmayalım ! Doğru ve güzel bir okuyuşa sahip olmak için, ilk önce doğru sesi iyice dinleyip aşina olmamız gerekir. Harflerin hakkını vererek okumak, sakin harfleri sallamamak, cevf mahrecini güzel kullanmak, güzel bir edânın şartlarındandır.

Kuranı dinlerken mushafınız önünüzde açık olmalıdır. Hangi kelimeyi nasıl okuduğunu çizip not alabilirsiniz. Tıpkı hocalarımızın yaptığı gibi… Bu sizin Kuranı Kerim’in aziz ibaresini celi hatadan kurtarmaya vesile olacaktır. En önemlisi Kuran ile bağınız daha çok kuvvetlenecektir. Ayrıca ayetlerin genel manaları için Kuran sureleri yazımızı okuyabilirsiniz. Kuranı Kerim’le yolculuk yapmak isterseniz Zeynep Adak Hocamızın çalışmasını okuyabilirsiniz.

Peygamber efendimiz bir gün Abdullah b. Mes’ud’a buyurdu ki:
– Kuran oku, dinleyelim.
– Kur’ân-ı kerîm size indi. Biz O’nu sizden okuduk ve sizden öğrendik. Resûl-i ekrem bunun üzerine buyurdu ki:
– Evet öyledir. Fakat ben Kur’ân-ı kerîmi başkasından dinlemeyi severim.

İbni Mes’ûd okumaya başladı. Meâlen; (Halleri ne olacak? Her ümmetten bir şahit getireceğimiz zaman…) Nisa: 41] âyet-i kerimesine gelince, Resûlullahın mübârek gözlerinden yaşlar boşandı…

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سيّدنا مُحَمَّدٍ، وَعَلَى آلِ سيّدنا مُحَمَّدٍ