İdğam bir şeyi başka bir şeye katmak anlamındadır. Tecvid ilminde ise mahreç veya sıfatları birbirine yakın olan harflerin ilkini okumayıp ikincisini şeddeli okumak demektir. Bu durumda dil mahrece tek defa yükseldiği için telaffuz kolaylaşmış olur.
İDĞAMLAR
İdğam çeşitlerini incelemeden önce şunu bilmeliyiz ki idğam oluşan kelimeyi detaylıca incelememiz çok önemlidir. Zira o kelimeyi 4 ayrı açıdan incelememiz gerekir. İlk olarak şuna bakarız; idğam oluşan harflerin ikiside harekeli mi yoksa sakin mi. Eğer ikiside harekeli ise idğam-ı kebir, ilki sakin ise idğam-ı sağır adını veririz. İkinci olarak bu iki harf aynı harf ise ona i. misleyn, aynı mahreçten çıkıyorsa i. mütecanisyen deriz. Eğer yakın mahreçlerden çıkıyorlarsa bu idğama i. mütekaribeyn deriz.
Üçüncü olarak kıraat imamlarının hepsi bu harfleri idğam etmiş ise vacip idğamdır. Bazı kıraat imamları idğamsız okuyor ise caiz idğam deriz. Son olarak sakin harf harekeli harfe zatı ve sıfatı yok olacak şekilde idğam oluyorsa ona kamil idğam deriz. Eğer ilk harfin bazı sıfatları idğam edilen harfte bulunuyorsa ona da nakıs idğam deriz. Daha detaylı bilgi ve örnekler için sunumumuza bakabilirsiniz. ⇓
⇒ ⇒ ⇒ İdğamlar pdf
İdğamlar konusundaki bilgilerin pekişmesi ve zihne iyice yerleşmeşi için testimizi çözmenizi tavsiye ederiz ⇓