İki sakin harfin yanyana bulunması durumunda neler yapabilir, nasıl okuyabiliriz sorularının cevaplarını bu yazımızda bulacaksınız. Arapçada kelimeye sakin harf ile başlayamayız. Aynı şekilde iki sakin yanyana olduğunda telaffuz mümkün değildir. Lakin buna imkan sağlamanın birkaç yolu bulunmaktadır.

İki Sakin Harfin Yanyana Bulunması

Sakin harf harekesi bulunmayan harf demektir. Ve telaffuzu için de öncesinde harekeli başka bir harf olmak zorundadır. Yazımda yanyana gelen iki sakin harf için ise aşağıdaki durumlar söz konusudur:

  1. İKİ SAKİN HARFİN AYNI KELİMEDE YANYANA OLMASI:
  •  İlk harf med veya lin harfi olması durumunda med çekimi yapıp sakin harfe bağlarız. Böylece iki sakin harfi telaffuz etmiş oluruz.
  •  İkinci harf arızi sukûn taşırsa bu durumda ise (vakıf yaptığımız için) iki harfi de telaffuz etmiş oluruz. الْعَظ۪يمُ – خَوْف gibi kelimelerde vakıf yaptığımız iki sakin harf ortaya çıkar.

2. İKİ SAKİN HARFİN AYRI KELİMEDE YANYANA OLMASI:

  • Yanyana gelen bu iki harfin birincisi med harfi ise, bu med harfini lafzan düşürürek telaffuza imkan sağlarız. فَاتَّقُوا النَّارَ  –   يُؤْتِي الْحِكْمَةَ gibi.
  • Yanyana gelen bu iki harfin birincisi sahih harf veya lin harfi ise, bu harfe hareke verip telaffuza imkan sağlarız.. Bu da üç şekilde olur:
  • a) Birinci sakin harf cer harfi olan مِنْ kelimesinin sakin nunu ise, fetha ile harekelendiririz. مِنَ الْكَافِر۪ينَ gibi.
  • b) Birinci sakin harf, cemaat mimi veya lin harfi olan vav ise damme ile harekelendiririz.  عَنْهُمُ الْعَذَابُ gibi.
  • c) Bu iki halin dışında kalan durumlarda, sakin harfler kesra ile harekelendiririz. بَلِ اللّٰهُ – عَاداًۨ الْاُو۫لٰى – خُذِ الْكِتَابَ gibi.

Daha fazla örnek için aşağıdaki sunuma göz atabilirsiniz.

İki sakin harfin yanyana gelmesi pdf