Kaf [ ق ] harfinde hangi hataları yapıyoruz sorusunun cevabını vermeye çalışacağımız bu yazımıza, kaf harfini yakından tanımak ile başlayalım. Kaf harfi, lisan (dil) mahrecinden çıkan harfler arasında, halk (boğaz) mahrecine en yakın noktadan çıkan bir harftir. İstila’ sıfatına sahip olan bu harfi, mahreç komşusu olan kef harfinden en çok bu sıfatla ayırırız.
Mahreci
Kaf [ ق ] harfi, lisan mahrecinin arka bölümünden çıkar. Aynı zamanda arka kısımda bulunan iki mahreçten biridir. Dilin arka kısmının, üst damakta bulunan “etsi damak” diye isimlendirdiğimiz yumuşak damağa temas etmesi ile çıkarırız. Burada dikkat edilmesini istediğimiz bir nokta var; kaf harfinde dilin arka kısmını kullanırız, kök kısmını değil. Maalesef ülkemizde genellikle arka kısmı yerine dilin kök kısmı ve karşı hizasındaki nokta kullanılır. Sonuç olarak dil geriye doğru itildiği için yukarı kaldırılıp etsi damağa konulmaz. Daha önce ha [ خ ] harfinde izah ettiğimiz gibi; dil kökünün bulunduğu nokta boğazdandır. Ve [ خ ] ve [ غ ] harflerini buradan çıkarırız. Ayrıca kaf harfi, cehr, şiddet, istila, infitah ve ismat sıfatlarına sahiptir.
Kaf Harfinde Yapılan Hatalar
- Kalın bir harf olmasına rağmen ince telaffuz etmek
- Hava akımı vermek
- Boğaz harflerinden ğayn [ غ ] harfine benzer şekilde telaffuz etmek
- İtbak sıfatı vermek
- Kesralı halinde kalınlığında mübalağa etmek
- Türkçede bulunan G harfine benzetmek
- Sakin halinde kalkale yapmamak
- Kalkale yaparken sesi kesmek, hemze sesi eklemek
- Kesralı halinde ince okumak
Peki dilin kökünden çıkıyorsa ama ses olarak yine g sesi (Türkçedeki gibi değil) çıkıyorsa namazi bozar mı. Namazda çıkarmaya çalışırken yoruluyorum
Bozmaz inşaallah 🙂
Sağolun Allah razı olsun 🙂
Amin 🙂 Rabbim tüm ibadetlerimizi kabul eylesin.