Kalın harflerde sesi kalınlaştırmak başlıklı yazımızda, isti’la sıfatından ve uygulanışından bahsedeceğiz. İstila; sözlükte yükselmek demektir. Istılahta ise, kalın harfler telaffuz edilirken sesin üst damağa yükselerek, kalın bir şekilde çıkmasıdır. İsti’la sıfatının zıddı olan istifalde ise, harfin sesi üst damağa (kubbeye) yükselmeden dışarı çıkar.
İsti’la Sıfatı
Ülkemizde, Kuran talebesine kalın harfler anlatılırken; “kalın harflerde dilin arkası kalkar bu sebeple ses tok ve kalın çıkar” denilmektedir. Öğrencinin kıraati tashih edilirken de sürekli bu vurgulanmakta ve uygulaması istenmektedir. Tarif edildiği gibi yaptığı halde kalın harflerde sesi yeterince net ve tok çıkmayan öğrenci zorlanmakta, şevki kırılmaktadır. Dilin arkası kalktığı halde istenilen seviyede kalınlık neden olmuyor gibi sorular öğrencinin kafasını karıştırmakta…Peki sizce eksiklik nerede olabilir ?
Kalın Harflerde Sesi Nasıl Kalınlaştırırız ?
Yukarıda verdiğimiz tariften anlaşılacağı gibi isti’la yani kalınlık sıfatı, sesi ağzın kubbesine yönlendirdiğimiz zaman oluşur. Ağzın kubbesine yükselen ses tok ve net çıkar. Kalın harfleri telaffuz ederken dilin arkasında bir yükselme olduğu doğrudur. Lakin şunun altını çizerek ifade etmek istiyoruz; sadece dilin arkası kalktığı için ses kalın olmaz. Eğer öyle olsaydı dilin arkasını kaldırıp üst damağa temas ettirerek çıkardığımız kef harfi kalın olurdu.
Özetle; kalın harflerde isti’la sıfatını verirken sesi yönlendirdiğimiz noktaya dikkatimizi yoğunlaştırsak daha iyi olur. Zira sadece dilin arkasını kaldırmakla meşgul olduğumuzda sesimizi yönetmekte zorlanabiliriz.. ﺍﻟﻠّﻪ ﺍﻋﻠﻢ