Kuranı Kerim, Cebrail as tarafından Allah Rasulü’ne  mükemmel bir şekilde öğretilmiştir. Her türlü ahkamı, okuyuş vecihleri ve nice sırları… Aynı şekilde Allah Rasulü sallallahu aleyhi ve sellem,  Kuranı Kerim’i sahabesine mükemmel olarak öğretmiştir. Sahabe-i Kiram’ dan bir grup Kuran’ın tamamın ezberlemiş, hayatlarını Kuran öğrenimi ve öğretimi ile geçirmiştir.

Kuranı Kerim’in Günümüze Ulaşma Süreci

İlk olarak şunu bilelim ki; Kuranı Kerim, nazil olduğu andan itibaren hem ezberlenmiş, hem de Allah Rasülü sallallahu aleyhi ve sellem’ in huzurunda vahiy katipleri tarafından yazılıp kaydolunmuştur. Sahabeler de bu kutlu emaneti Tabiin devri kurrasına nakletmiştir. Tabiin kurralarının her biri Kuran’ı öğrendikleri şekilde kendinden sonraki nesle öğretmiştir. Günümüze kadar tahrif olmadan ulaşan bu aziz kitab bize iki yolla ulaştırılmıştır : Yazılı ve sesli olarak.

Kuranı Kerim yazılı olarak hangi aşamalarla bize ulaşmıştır ?

  • İlk olarak nazil olan ayetler Allah Rasulü’ nün huzurunda vahiy katipleri tarafından yazılmıştır.
  • Allah Rasulü’nün vefatından sonra Hz. Ömer’in teklifiyle Hz. Ebubekir zamanında, Allah Rasülü sallallahu aleyhi ve sellem’ in huzurunda yazılan ayetler toplatılıp, bir mushaf haline getirildi. Bu kutlu vazifeyi üstlenen komisyonun başkanı Hz. Zeyd b. Sabit ra’ dır.
  • Hz. Osman zamanında toplatılan bu Mushaf çoğaltılarak islam beldelerine gönderilmiştir.
  • İslam beldelerinde müslümanlar bu nüshalardan sayısız sayıda nüshalar yazdırmışlardır.
  • Son olarak bu mushaflardaki yazımı inceleyen özel eserler telif edilmştir.

Kuranı Kerim’in Sesli Olarak Günümüze İntikali

Allah Rasülü sallallahu aleyhi ve sellem’in zamanında Arap toplumu pek çok kabileden oluşurdu. Allah Rasülü’ de bu kabilelerden İsmail as’ ın neslinden gelen Kureyş kabilesine mensuptu. Bu kabilelerin hepsi Arapça konuşmakla birlikte, aralarında çeşitli lehçe farklılıkları bulunmaktaydı. Allahu Teala, Kuran’ın nuzulü esnasında farklı lehçeler kullanan müslümanlara kolaylık olsun diye Kuran’ın  yedi harf (vecih) üzerine okutulmasına izin vermiştir. Allah Rasulü sav. bu farklılıkların tamamını Cebrail as ‘dan öğrenmiş ve O’na okumuştur.

Bunun dışında Sahabeden kendilerine «kurra» dediğimiz bir grup Kuranı Kerim’le özel olarak ilgilenmiştir ve Allah Rasulü sav. onları Kuran öğreticisi olarak islam beldelerine göndermiştir.  Üstelik günümüzden elimizden mevcut kıraatlere ait senetler, Hz. Osman b. Affan, Hz. Ubey b. Ka’b, Hz. Abdullah b. Mesud gibi meşhur sahabelere dayanır.

Son olarak şunu belirtelim ki Günümüzde okunan ve bizlere mütevatir olarak ulaşan kıraatler ise üç ana kitapta toplanmıştır. Detaylı bilgi için sunuma bakabilirsiniz.

Kuranı Kerim’in Günümüze Ulaşma Süreci Pdf