Med ve kasr konusu Tecvid hükümleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. İlk olarak med ne demektir onu öğrenelim. Med; sözlükte uzatmak, ziyade etmek demektir. Tecvid ilminde; med veya lin harflerinden biri sebebiyle sesi uzatmaktır. Kasr; sözlükte hapsetmek anlamındadır. Tecvid ilminde ise; iki ayrı kullanımı vardır: İlki; asli meddi, uzatma ziyadesi yapmadan normal çekim hali ile okumaktır. İkincisi ise; med yapmadan okunması gerektiğini ifade eder.
Medler Kaç Kısma Ayrılır ?
Medler asli ve fer’i med olarak iki kısma ayrılır. Şimdi kısımlarını inceleyelim:
- Asli Med Ve Ona Dahil Olan Medler
- Meddi Sıla Suğra
- Meddi İvaz
- Harfe Ait Asli Med
- Fer’i Med
- Hemze sebebiyle oluşan medler:
- Meddi Muttasıl
- Meddi Munfasıl
- Meddi Sıla Kübra
- Meddi Bedel
- Sukûn sebebiyle oluşan medler:
- Meddi Lazım
- Meddi Arız
- Meddi Lin
Medlerin Çekim Miktarları
Öncelikle şunu bilelim ki; medlerin çekim miktarları kıraatlere göre farklılık arzetmektedir. Asım kıraati Hafs rivayetine göre 2 hareke (kasr ile) çektiğimiz medler:
- Asli med
- Asli medde dahil olan medler
- Meddi bedel
4 veya 5 hareke miktarı çektiğimiz medler:
- Meddi muttasıl
- Meddi munfasıl
- Meddi sıla kübra
Sadece 6 hareke miktarı çektiğimiz medler:
- Meddi lazım
2, 4, 6 hareke miktarı çekebileceğimiz medler:
- Meddi arız
- Meddi lin
Bu konuda en önemli husus ise medler ile alakalı pratik yapmaktır. Zira Kuranı Kerim okurken medleri tanıyıp çekim miktarlarına riayet etmemiz bizleri rivayette hata yapmaktan korur. Özellikle asli med ve asli medde dahil olan medleri terk etmemiz celi hatadan sayılır. Bu nedenle konuya gereken önemi göstermek gerekir.
Son olarak sizler için bir med sunumu hazırladık. Başka bir açıdan bakarsak konunun tam açıklamasını orada yaptık. Her med için ayrı ayrı en az on tane örnek koyduk. Umarımız istifadeli olur.