Sakin nun ve tenvin konulu yazımızda sakin halde bulunan ve ardından gelen harfler ile arasında dört ayrı alaka bulunan nun harfinden bahsedeceğiz. İki ayrı formla karşımıza çıkan bu harfi, sakin nun veya tenvin diye isimlendiririz. Sakin nun harfi yazımda mevcuttur. Ayrıca hem vasıl hem de vakıf durumunda telaffuz ederiz. Tenvin ise; Arapçada isimlerin sonuna gelir, telaffuzda ve vasıl durumunda mevcuttur. Fakat yazımda ve vakıf durumunda mevcut olmayan sakin nun harfidir.
Sakin Nun Ve Tenvin İle Alakalı Hükümler
Sakin nun ve tenvinin dört hükmü vardır: İzhar, idğam, kalb ve ihfadır. İzhar ve idğam harfleri 6, kalb 1, ihfa ise 15 tanedir. Bu harfler:
- İzhar : [ ء ه ع ح غ خ ]
- İdğam : [يَرْمَلُون ]
- Kalb : [ ب]
- İhfa : [ت ث ج د ذ ز س ش ص ض ط ظ ف ق ك]
Bazı önemli bilgiler var ki onlara burada değinmeden geçemeyeceğiz:
- İdğam sadece iki kelime arasında gerçekleşir. Eğer sakin nun idğam harfleri ile aynı kelimede yan yana gelirse, idğam yapmayız. Zira bu şekildeki idğam, kelimenin bünyesini bozar, manasını değiştirir. Kuran’da dört kelimede bulunur ve hükmü izhardır. { قِنْوَانٌ صِنْوانٌ بُنْيَاناً الدُّنْيَا } kelimeleridir.
- Şu iki ayette Asım kıraatinin Hafs rivayetinde (Şatibiyye tarikine göre) sadece izhar ile okur, idğam yapmayız. { يٰسٓ وَالْقُرْاٰنِ الْحَكِيمِ } { نٓ وَالْقَلَمِ وَمَا يَسْطُرُونَ } ayetlerindeki hurufu mukattaa’nın sonundaki sakin nun harflerini izhar ile okuruz.
- İdğam aynı kelimede vuku bulmaz kaidesinin istisnası olarak ise Şuara ve Kasas surelerinin başındaki { طٰسٓمٓ } Hafs rivayetinde idğam ile okuruz.
Ayrıca her birinin sahip olduğu gunne derecesi ayrıdır:
- İzhar: Nakıs gunne
- İdğam: En kamil gunne
- Kalb: Tam gunne
- İhfa: Tam gunne
Aşağıdaki sunumumuzda bu dört hükümle alakalı bol bol misaller verdik. Ve dikkat edilmesi gereken yerleri belirttik. Umarız istifadeli olur.
⇒ Sakin Nun Ve Tenvin Hükümleri pdf