Tecvid sözlükte güzelleştirmek demektir. Bunu ilk olarak Kuranı Kerim öğrenmeye başladığımız anda öğreniriz. Kuranı Kerim’in okunuşunu güzelleştiren bu ilim sadece telaffuzu mu güzelleştirir ? Kelimenin kök manası bile güzellik içeren tecvid bununla yetinmez, hayatımızı da güzelleştirir…
Tecvid Ve Hayat
Öncelikle Kuranı Kerim Allah’ın indirdiği en son ilahi kitaptır. Rabbimizin emirlerini anlayıp tatbik edebilmemiz için onun üzerinde düşünmemiz gerekir. Lakin kurallarına riayet etmeden çok süratli okuduğumuzda onu anlamamız ve düşünmemiz zorlaşır. Hele ki sürekli koşturma içinde olduğumuz şu âhir zamanda…
Kuranı Kerim uçsuz bucaksız bir derya gibidir. Derinliklerine inip hazinelerini elde etmenin ilk yolu tecvid ilmini öğrenmek ve uygulamaktır. Tecvide riayet ederek okunan Kuranı Kerim zamanla insanın ruhuna ve kalbine, dahası tüm azalarına tesir eder. Ruh harekete gecince bedende ona eşlik eder. Mümin kendine Kuran aynasından bakar, onun terazisi ile tartar. Bir merak sarar içini; acaba Rabbim bu ayetlerde ne buyuruyor ?… Böylece ilahi hitabın içeriğini öğrenmeye başlar. Manalarını öğrenince Kuran ile bağı daha da kuvvetlenir. Gücü yettiğince emirlerini tutmaya gayret eder. Ahlakını güzelleştirmeye, güzellikleri çoğaltmaya çalışır.
Sonuç olarak Kuran okuyuşumuz tecvid ile güzelleşmeye başladığında yavaş yavaş hayatımızın da güzelleştiğini hissederiz. Her şeyden önce mümin bu aziz Kuran yolculuğunda pek çok şey öğrenir. Mesela;
- Hukuklara riayet etmeyi
- İfrat ve tefritten kaçınmayı
- Yavaşlamayı ve sakin kalmayı
- Sabırlı ve merhametli olmayı
- İslam kardeşliğini
- Geniş kalpli olmayı
- Güçlü bir iradeye sahip olmayı
- Yüksek himmetli olmayı
- Ferasetli olmayı
- Tevekkül ve teslimiyeti
- Adaletli davranmayı
- Emanete sahip çıkmayı
- Akılla duyguyu bir arada tutmayı
- Zihni ânda toplamayı
- Geçmişin üzüntülerine takılmamayı
- Ek olarak geleceğin kaygılarına aldırmamayı öğreniriz…
Peki sizler bu Kuran yolculuğunda neler öğrendiniz ?
Bizimle paylaşmak ister misiniz ?
Yorum kısmına yazarsanız memnun oluruz…
Hocamızın yazısını okurken , benim kuran yolculuğumda gerçekleşmiş olanı da okudum ve hala gerçekleşmeyi bekleyen değerlerde okudum.
Kuran talebesi olmaya karar vermek kendi nefsinin keşfine çıkmak gibi…
Hakikat arayışında yüklerimizden kurtulup en hafif halimizle kuran semasına yükselip en âli derecelere ulaşmaktır. Kim bilir vuslatın asıl gayesine vakıf olma yolunda olmanın adıdır “Kuran talebesi” olmak.
Teslimiyet kapısını çalıp Hakk’ın icabetini sabırla ve aynı heyecanla beklemektir.
Kuranı Kerim’i bu kadar lezzet alarak okumuyordum namazımı bile huşu içimde kılıyorum rabbim inş hakkıyla kuranı okumayı nasip etsin
Makalenizi okudum,çok güzel masaAllah, Kur’an’ı bize verdiği için Allah’a sayısız şükranlar olsun
Müzemmil 4.ayeti kerimede “Kur’ânı tertil üzere oku” buyuruyor Rabbimiz. Her zaman dikkatimi çeken bir ayet oldu ve bu ayete uygun hareket ettiğimde kıymetli hocam dediğiniz gibi hayatıma olumlu yönde tesir ettiğini gözlemledim bu halden uzaklaşıp terkettiğimde (günlük koşturmacalar yetiştirememe telaşı gibi durumlar sebebiyle) tersi durumuda yaşadım maalesef yani her iki durumuda deneyimledim diyebilirim. Dediğiniz gibi bir dikkat ve rikkat üzere okuduğumuzda hakiki manada muhatap oluyoruz ilahi kelamla ve hayatımıza daha nice güzelliklerde geliyor peşi sıra. Rabbim bizleri daimi bu güzelliklerle rızıklandırsın bunun farkında olup dört elle sarılanlardan eylesin cümlemizi 🌿
Amin ecmain 🙂
Amin ecmain 🙂