Fe harfi; Arap alfabesinin yirminci harfi olup, şefe (dudak) mahrecinden çıkar. Harfin telaffuzunda dudak haricinde kullanılan başka bir nokta daha mevcut olduğu için diğer dudak harflerinden ayrı zikredilir. Ayrıca yazım olarak benzediği kaf [ق] harfinden ise üzerine konulan tek nokta ile ayırt edilir. Sadece Mağrip…
Harflerde Yapılan Hatalar
Harflerde yapılan hataları detaylıca incelediğimiz bu bölümden çok istifade edeceksiniz. Hataların neden kaynaklanmış olabileceği ve nasıl düzeleceği ile alakalı kıymetli bilgiler bulacaksınız.
Vav harfi; harflerin ana çıkış bölgelerinden olan şefe (dudak) mahrecinden çıkar. Bu harf; ya harfi gibi Kuranı Kerim’de üç ayrı formatta gelir. Harekeli veya şeddeli, kendisi cezimli önceki harf fethalı veya kendisi sakin önceki harf dammeli… Vav harfi; kendisi cezimli, kendinden önceki harf fethalı olursa…
Mim harfi; ana mahreç bölgesi olan şefe (dudak) mahreci kullanarak telaffuz edilir. Bünyesinde barındırdığı “gunne” sıfatıyla aynı mahreç bölgesini paylaştığı “ba harfinden” ayrılır. Mahreci Mim harfi; iki dudağın kapanıp açılmasıyla oluşur. Mim harfinin sesi iki mahreçle tamamlanır. İlk mahreci olan dudaklar kapandığında, ses ikinci mahreç…
Bâ harfi, şefe (dudak) mahrecinden çıkar. Alfabenin ikinci harfi olup, yazım olarak benzerlik taşıdığı “te [ت] ve se [ث ]” harflerinden altına konulan tek nokta ile ayrılır. Mahreci Bâ harfi; iki dudağın kapanıp açılmasıyla oluşur. Aynı mahreci paylaştığı mim harfinden şiddet sıfatı ile ayrılır. Ayrıca…
Sâ harfi [ ث ] ; istifal sıfatına sahip ince bir harftir. Arap alfabesinin dördüncü harf olan sâ harfi, biçim itibariyle benzediği bâ [ ب] harfinden, hicri 1. asrın sonuna doğru Nasr b. Âsım tarafından üstüne konan üç nokta ile ayrılır. Ayrıca peltek harflerden olup,…
Zel harfi [ ذ ] ; Arap alfabesinin dokuzuncu harfi olup istifal sıfatına sahip ince bir harftir. Peltek harflerden olup sakin iken rihvet (uzun ses akımına) sahiptir. Aynı mahreci paylaştığı zâ [ ظ ] harfinden istifal sıfatı ile, se [ ث ] harfinden de cehr…
Zâ harfi [ ظ ]; Arap alfabesinin on yedinci harfi olup isti’la sıfatına sahip kalın bir harftir. Yazılış itibariyle üzerine konulan bir nokta ile harfinden [ ط ] ayrılan zâ harfi, bünyesinde itbak sıfatını da barındırdığı için en kalın harflerdendir. Ayrıca bu harf; cehr, rihvet,…
Zay harfi [ ز ] ; Arap alfabesinin on birinci harfi olup, yazım bakımından benzediği ra harfinden üzerine konulan nokta ile ayrılır. Sad ve sin ile aynı mahreci paylaşan zay harfi, sin harfinden cehr sıfatı ile ayrılır. Peltek harf olan zâl [ ذ ] harfinin aksine…
Sin harfinde yaptığımız hatalar başlıklı yazımızda sin harfini yakından tanıyacağız. Safir sıfatına sahip harflerden olan sin harfi; istifal sıfatına sahip ince bir harftir. Aynı mahreci paylaştığı sad harfinden sadece istifal sıfatı ile ayrılır. Bu sebeple biz de harfin bu yönü üzerinde duracağız. Sin Harfinin Mahreci Sin…
Sad harfi [ص]; alfabenin on dördüncü olup safir sıfatına sahiptir. Aynı mahreci paylaştığı diğer iki harften isti’la sıfatı ile ayrılan bu harf, ayrıca itbak sıfatına da sahiptir. Gelin sad harfini ve yaptığımız hataları yakından inceleyelim. Sad Harfinin Mahreci Sad harfi; dil ucunu alt ön iki…