Tefhim ve terkik kelime anlamı olarak kalınlık ve incelik anlamındadır. Kuran harflerini kalınlık ve incelik açısından üç ayrı kısımda inceleriz. Daima kalın okunanlar, daima ince okunanlar ve bazen ince, bazen kalın okunanlar.

TEFHİM VE TERKİK AÇISINDAN HARFLER

  1. Daima (Tefhim) Kalın Okunan Harfler : [ خص ضغط قظ] Bu harfler taşıdıkları harekeye göre farklı kalınlık derecesine sahiplerdir. Bu konuda iki farklı görüş bulunmaktadır. Bazı alimlere göre kalın harfler fethalı iken kalınlık en üst seviyededir. Bazılarına göre ise ardından elif meddi gelen kalın harflerde kalınlık en üst perdeden olmalıdır. Sunumumuzda bununla alakalı maddeleri ve örneklerini verdik.
  2. Bazen ince bazen kalın okunan harfler: [ ا – ل – ر ]   Bu harflerden elif, tefhim ve terkik açısından kendisinden önceki harfe bağlıdır. Eğer harf ince ise elifi ince okuruz, kalın ise kalın okuruz. Lam harfinden kastolunan ise lafzatullah’taki (Allah lafzı) lam harfidir. Kendisinden önceki harf fethalı veya dammeli ise kalın, kesralı ise ince okuruz. Ra harfine gelince ilk olarak harekeli haline bakalım. Kendisi dammeli veya fethalı ise kalın okuruz. Kesralı ise ince okuruz. Son olarak  eğer ra harfi sakin ise hüküm vermek için mutlaka kendisinden önceki harfe yada daha öncesine bakmamız gerekir. Mesela : {* خَيْرٍ  } gibi.  Sunumumuzda bununla alakalı maddeleri ve örneklerini verdik.
  3. Daima ince okunan harfler: [Geriye kalan harfler ]

Detay ve örnekler için sizi sunumumuz ile başbaşa bırakalım …

Tefhim ve Terkik Pdf