Mahreç; harfin telaffuzu esnasındaki çıkış noktasına denir. Kuranı Kerimi doğru ve güzel okumak için bu noktaları tam olarak bilmemiz gerekir. Bu noktaların az yada çok kullanılması harfin sesini bozar. Ses bozulursa kelime değişir ve mana, kastedilenin dışında bir anlama dönüşür. Bu nedenle harfin sesinin çıktığı noktaları iyi bilmeliyiz. Ancak iyi bir Kuran kıraati için buda tek başına yeterli değildir. Her şeyden önce alanında uzman hocaların önünde okuyup hataları düzeltmeden bunu başaramayız. Başka bir deyişle emek vermeden, çok çalışıp gayret etmeden okuyuşumuz istenilen seviyeye gelmeyecektir. Okuyuşumuz düzelince de ömrümüzün sonuna kadar Kuranı Kerim kıraatimizi harflerin çıkışlarını muhafaza ederek tahriften koruyabiliriz. Son olarak Rabbimizden bu yolda gayret eden kardeşlerimize başarılar nasip etmesini niyaz ediyoruz.
HARFLERİN MAHREÇLERİ
Harflerin çıkış noktalarını incelemeye takdiri bir mahreç olan “cevf“ten başlayalım. Cevf; boğaz ve ağız boşluğu demektir. İmam İbnü’l Cezeri başta olmak üzere pek çok tecvid alimi mahreçleri sıralarken cevf mahrecinden başlamışlardır. Zira med seslerinin çıktığı bu nokta güzel anlaşılıp yeterince kullanılırsa Kuranı Kerim okuyuşunun genelinde güzelleşme oluşacaktır. Buda Kuran talebesinin bu mahrece ne kadar önem vermesi gerektiğini gösterir. Alttaki dosyalarda görseller yardımı ile ayrı ayrı tüm mahreçleri izah etmeye çalıştık. Özellikle bazı önemli noktaları öne çıkardık. Faydalı olması dileğiyle…
1. MAHREÇ : CEVF (BOĞAZ VE AĞIZ BOŞLUĞU )
Buradan med harfleri olan elif, vav ve ya harfi çıkar.
⇒⇒ ⇒ Cevf pdf
2. MAHREÇ: HALK ( BOĞAZ )
Boğaz mahrecinden altı harf çıkar. [غ خ ء ه ع ح ] harfleridir.
⇒⇒ ⇒Boğaz pdf
3. MAHREÇ: LİSAN ( DİL )
Bu sunumda dil mahrecinden çıkan harfleri resimler yardımı ile izah etmeye çalıştık. Şunu ifade etmeliyiz ki kullandığımız resimler, seslerin çıkış yönünü zihne daha iyi yaklaştırmak içindir. Bu ilimde aslolan ehliyet sahibi hoca önünde okumak ve yanlışları iyice kavrayıp düzeltmektir.
⇒⇒ ⇒ Lisan pdf
4. MAHREÇ: ŞEFE ( DUDAK )
Dudaklarda iki mahreç vardır. Toplam dört harf buradan çıkar.
⇒⇒ ⇒ Şefe pdf
5. MAHREÇ: HAYŞUM ( GENİZ BOŞLUĞU )
Öncelikle şunu bilmeliyiz ki buradan müstakil bir harf çıkmaz. Nun ve mim harflerinin sesi bu mahreçte nihayete erer.
⇒⇒ ⇒ Hayşum pdf
Emeginize saglik cok guzel aciklanmis🥰Allahim razi olsun
Allah razı olsun. Rabbim başarılarınız devamını nasip etsin inşallah. Çok faydalı bir site. 🌹
Allah razı olsun
Amin ecmain 🙂
Çok güzel bir çalışma. Emeği geçen her hocamızdan Allah CC. razı olsun. Bizleride ilim yolunda takipcileri eylesin.
Amin ecmain 🙂